lauantai 22. maaliskuuta 2014

Pikkuisia keijunmekkoja

Viime kesänä minulla oli ensimmäisen kerran keijunmekkoa ja tykästyin siihen kovasti. Jaksoi kukkia pakkasiin asti. Nimikin on ihastuttava, samoin kuin itse kasvi: viininpunaiset verholehdet muodostavat mekon, jonka alta roikkuu tummanviininpunainen varsinainen kukka.

Nämä keijunmekot kylvin helmikuun puolivälissä omista siemenistä ja pikkuiset ovat nyt noin kuukauden ikäisiä.

Nämä ovat nyt koulintavaiheessa ja pääsevätkin tänä viikonloppuna omaan yksiöön.

Viime keväänä ostin kaupasta pussillisen keijunmekon siemeniä. Ohjeen mukaan en peitellyt siemeniä, mutta vain yksi siemen iti ja sekin kuoli pian. Ostin sitten kesällä puutarhalta keijunmekkoja ja otin niistä viime syksyllä siemeniä. Epäilytti vähän, että olivatkohan siemenet ennättäneet valmistua: olivat sellaisen pallon sisällä joten niitä ei päässyt näkemään. Kuivasin sitten pallukat ja nyt keväällä rapistelin sieltä siemenet irti.
Itävyys oli tosi hyvä (nyt jopa peittelin siemenet ohuella hiekkakerroksella); ainakin puolet olen jo harventanut kylvöastiasta pois.

Pitääkin jo ruveta keksimään erilaisia istutuspaikkoja näille mekoille kesäksi. Keijunmekon voi laittaa amppeliin tai se voi kiivetä tukea myöten ylöspäin. Viime kesänä minulla oli toinen amppelissa ja  toinen kiipeilemässä. Kiipeää itsekseen tosi hyvin, jos on mihin tarttua kiinni. Keijunmekon voi  myös talvettaa viileässä paikassa. Minulla amppelissa ollut mekko on talvehtinut viileässä varastossa ja näyttäs ainakin vielä olevan hengissä ainakin osittain.

Sen huomasin, että liian aurinkoisessa paikassa amppelissa olleen keijunmekon lehdet alkoivat punastua. Tässä mekko kiipeilee idän puolella  ja lehdet ovat vihreät.

Keijunmekko yhdessä päivänsinen kanssa.
 

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Uusia yksiöitä tarjolla

Mieheni innostui rakentelemaan satsin uusia linnunpönttöjä, kun vanhat ovat jo aika lahonneita. Tähän kuvaan pääsi kolme asuntoa.



Lintupönttöjen asukeista on paljon iloa. Esim. tiaiset ja kirjosiepot  pyydystävät joukoittain puutarhatuholaisia. Ovat siis oivia puutarhurin apulaisia.  Luin eräästä lehdestä, että yksi tiaispari voi kesän aikana kerätä jopa 30 kiloa (olikohan painovirhe?) perhostoukkia poikasten ruuaksi.

Sijoittamalla pesäpönttöjä pihapiiriin saa lisäksi nauttia lintujen laulusta ja on mukava seurata pönttöjen asukkien elämää.

Nyt parina vuotena on varpunen keksinyt rakentaa pesänsä talon räystään alla olevien nurkkalautojen väliin, ilmeisesti siellä on jonkinlainen kolo. Olen vähän mietiskellyt, että onkohan siitä jotain harmia meille varsinaisille talon asukeille (esim. lintukirput leviävät tai jotain muuta)? On harkinnassa, että pitäisi estää pesiminen ko. paikkaan.

Pöntöistä täytyy myös pitää huolta ja ne pitää puhdistaa säännöllisesti. Me on tyhjennetty pöntöt syystalvella, jolloinka kirpuista ei ole enää niin haittaa.

Toivottavasti uudet asunnot kelpaavat pesimispuuhiin.


sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Tomaattia tulossa

Tänään kylvin tomaatteja.  Tomaatteja olen kasvatellut jo useampana vuonna. Aluksi räystään alla lämpimällä seinustalla. Sitten tehtiin muovinen kyhäelmä räystään alle seinään kiinni; niinkuin komero, jossa ovina toimivat roikkuvat muoviliuskat. Nyt sitten olen muutamana vuonna kasvattanut kasvihuoneessa. Tomaatit ovat siitä kivoja, että niitä voi kasvattaa erilaisissa paikoissa: lajikkeita on avomaalle, kasvihuoneeseen, ruukkuun ja amppeliin.

Laitoin tulemaan 4 erilaista:

Kirsikkatomaatti Sweetbaby. Tätä minulla ei ole ennen ollut. Netistä luin, että olisi yksi parhaista harrastajalajikkeista. Joten pitihän se sitten ostaa, kun kaupan siemenhyllyssä siihen törmäsin. Mukava kokeilla uutta.

Kirsikkatomaatti Black Cherry. Tätä oli viime kesänä ensimmäisen kerran ja tykkäsin siitä kovasti. Hedelmät on tumman viininpunaisia ja makeita. Kerkesivät kypsyä kasvihuoneessa. Pitäisi olla erittäin hyvä harrastelijaviljelyyn.

Luumutomaatti Olivade. Tätäkin oli viime kesänä ensimmäisen kerran. Tekee luumunmuotoisia pitkänomaisia hedelmiä. Maukas,  mutta kypsymistä sai ootella. Aika paljon jouduin viemään sitten syksyn tullen sisälle kypsymään. Pussissa sanotaankin, että onnistuu parhaiten kasvihuoneessa.

Pensastomaatti Tiny Tim. Tätä olen joskus kasvattanut, koskapa löysin vanhan pussin; parasta ennen 2008. En muista, millainen tämä tomsku olisi ollut. Joten jos siemenet vielä itää, niin sittenhän tuo selviää. Pussissa sanotaan, että kasvaa hyvin ruukussa.


Nämä pizzarasiat on kyllä käteviä ruukkujen alustana.
Black Cherrya, Sweetbabya ja Olivadea laitoin kutakin 4 purkkia. Kylvin suoraan ruukkuun 2 siementä; mikäli molemmat itää, poistan sitten toisen.   
Tiny Timin tein hajakylvönä, kun ei tiedä miten itää (vanhoja siemeniä).

No niin, näillä nyt mennään ja katsotaan mitä tuleman pitää.