sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Lintujen bongausta

Osallistuin tänään Pihabongaukseen tarkkailemalla lintuja tunnin ajan. Vaikka joinakin päivinä lintuja on ollut vaikka kuinka, tuona aikana jona tarkkailin, ei kovin runsaaasti siivekkäitä näkynyt. Ehkä linnuilla on jokin tietty ruoka-aika, jolloinka käyvät ahkerammin ihmisten ilmoilla.

Bongauksen tulos oli: talitiaisia 3, sinitiaisia 2, keltasirkkuja 5, pikkuvarpusia 8, punatulkkuja 5 ja  harakka 1 kpl.


Jotenkin tuntuu, että talitiaisia ja sinitiaisia on näkynyt tänä talvena vähemmän kuin ennen. Hömötiaisikaan ei ole näkynyt oikeastaan ollenkaan. Oiskohan alkukesän kylmyydellä vaikutusta asiaan?
Sen sijaan pikkuvarpusia on ollut runsaasti. Ja uusia tulokkaita meidän pihalla keltasirkku ja punatulkku. Harakoitakin oli yllättävän vähän, vain yksi. Fasaaneja ei ole nyt talven tullen oikein näkynyt, syksyllä niitä oli liikkeellä useita. Yhtenä pakkaspäivänä yksi fasaaniherra oli jyviä nokkimassa.

Jänis on käynyt hämärän tullen syömässä maahan pudonneita kauranjyviä. Onneksi syksyllä sain verkotettua tärkeimmät puut ja pensaat. Ruusuja pupu on käynyt napostelemassa, mutta ne ei siitä juuri kärsi.



sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Uusia nokkijoita

Joulun aikaan vietiin linnuille kauralyhde ja sen myötä keltasirkut löysivät pihallemme.  Keltasirkkuja en ole vuosiin nähnyt, siksi olikin iloinen yllätys kun niitä ilmestyi. Vaikka lyhde on jo tyhjäksi syöty, niin keltasirkut nokkivat ruokinta-automaatista tippuneita kauranjyviä maasta.



Pari viherpeippoakin kävi ruokaa etsimässä. Syksyllä huomasin muutamia viherpeippoja ruusunmarjoissa ruokailemassa, mutta näin talviaikaan ei ole juuri näkynyt.


Punatulkkuja kävi ruokailemassa jo ennen jouluakin, mutta ovat nyt ahkerasti käyneet nokkimassa auringonkukansiemeniä maasta.



Pikkuvarpusia on käynyt säännöllisesti pitkin talvea ruokailemassa. Yhtenä päivänä oli lintulaudan alla oikea parvi syöntipuuhissa.



Pihlajassa on sillin tällöin näyttäytynyt outo vähän isompi lintu pihlajanmarjoja nokkimassa. Näyttää minusta rastaalta ja tarkemmin asiaa setvittyäni lintu saattaisi olla punakylkirastas. Harmi kun siitä ei ole saanut oikein kunnon kuvaa.

lauantai 3. tammikuuta 2015

Ja niin vuosi vaihtui taas

Vuosi vaihtui tällä kertaa Ylläksen maisemissa. Hiihtämisen lomassa nappailin kuvia upeasta luonnosta. Näissä maisemissa mieli virkistyi ja uusi vuosi sai hyvän alun.

Puut olivat paksun lumen peitossa.


Uudenvuoden aattona

iltapäivällä kuu nousi taivaalle.


Uudenvuoden päivän hiihtolenkillä aurinkokin näyttäytyi.


Ylläksen maisematiellä oli hienosti valaistuja kohteita;
 tässä valaistuna luminen mänty.



Kotiin tullessa odotti mukava yllätys: marraskuussa istuttamani amaryllis oli vihdoinkin aukaissut yhden kukkansa :)   Samassa vanassa on tulossa vielä kolme kukkaa. Myös toinen kukkavana auennee kohtapuoliin.



Ja toinenkin mukava yllätys odotti postilaatikossa: siemenluettelo :) 

Tästä se kevät pikkuhiljaa alkaa.  Kasvirikasta uutta vuotta!