torstai 24. syyskuuta 2015

Syksy saapui.....

synkkä kolkko, pikkulinnut lensi pois, kylmä heillä täällä ois......Eikös se jotenkin näin eräs laulu mennyt. Muistan sitä alaluokilla lauletun. Kurjet ovat huudelleet syyskuun alusta saakka ja isoja parvia on kokoontunut taivaalle.

Tänään lensi tämän näköisiä lintuja. Oiskohan olleet hanhia?


Eivät nämä minusta kurkiakaaan ole


ja ääntelivät erikoisesti mennessään.




Sadetta on taas piisannut, mutta tänään sain kuitenkin istutettua kukkasipulit maahan. Agrimarketista ostin tällaisia ihanuuksia. Nykyään en ole tulppaaneita paljon istutellut, kun eivät tahdo keväällä nousta. Mutta nyt oli niin hempeitä tarjolla, että päätin kokeilla kun oli hiekkapitoisempi kukkapenkkikin tarjolla raivauksen jälkeen. Ei ainakaan pitäisi sipulien mädäntyä. Sinitähtihyasintti on uutuus, toivottavasti nousevat keväällä että näkee millaisia ovat.

Laitoin samaan penkkiin, minusta sopivat yhteen.

Viikolla ostin callunoita ja niistä tein sitten kaksi istutusta. Orvokit saivat väistyä ruukuista ja tilalle istutin callunan, hopeayrtin ja hopeaputouksen ja vihreäksi kuusenhavuja. Hopeayrtit ostin kesällä alesta ja istutin isompiin ruukkuihin jatkamaan kasvua; tarkoituksena oli saada syysistutukseen hyvänkokoisia kasveja. Hopeaputoukset ostin myös kesällä alesta ja ne roikkuivat amppelissa pelakuun kaverina, mutta nyt siirsin tähän. Hopeayrttiä ja -putousta minulla ei ole ennen ollutkaan, kestääköhän ne kylmää ollenkaan....

Hopeayrtissä on jännä tuoksu.

Kesällä tulikin haalittua alennusmyynneistä aikalailla kukkia, kun en sisäkasvatusta tänä keväänä juurikaan harrastanut kukkien osalta. Salvioita tuli myös hankittua. Nämä olivat surkeita kun ostin, ja eivät vieläkään ole kovin kummoisia. Mutta näissä on kiva syksyinen väri.

Ilmeisesti tämä on tulisalvia, vaikka kukat eivät olekaan punaiset.

Tänään oli kuitenkin lämmin puuhastella ulkona ja tänään ei satanutkaan, joten tämä oli kiva syksyinen päivä, vaikka aurinko pysytteli enimmäkseen pilviverhon takana.

perjantai 18. syyskuuta 2015

Aurinkokennovalaisimia

Tänä syksynä innostuin kokeilemaan ensimmäistä kertaa aurinkokennovalaisimia (kun niitä sai edullisesti).

Ensimmäinen hankinta olivat nämä pylvään nokassa olevat lyhtyvalaisimet. 


Tämä on hankinnoista toimivin ja ledit tuntuvat latautuvan pilviselläkin säällä ihan hyvin. Valaisimet ovat kylläkin talon etelä-puolella, että oiskohan silläkin merkitystä.


 Ainoa asia mikä harmittaa on se, että en hoksannut ostaessa näiden olevan valkoisia led-valoja. Nyt kun olen asiaan paremmin pertehtynyt, olen huomannut olevan erilaisia led-värejä.


Seuraava ostos olikin sitten nämä pyöreät led-valaisimet.


Nämä ovat aika keltasävyisiä, tykkään näiden lämpimästä sävystä.


Nämä sijaitsevat talon pohjois-puolella ja välillä olen vienyt ne talon etelä-puolelle aurinkoon latautumaan. Tuntuu ettei pohjois-puolen valo aina riitä. Nämä olivat kyllä halpoja, joten eivät ehkä ole kovin laadukkaita.


Mutta nättejä ovat minusta.


Sitten päädyin ostamaan vielä kivenmurikan muotoiset led-valaisimet. Nämä sijoitin pieneen kivikkoon.


Näissä on lämminvalkeat ledit ja latautuvat kohtalaisen hyvin länsi-puolella. 



Nämähän eivät valaise oikeastaan mitään, paitsi lyhty-valaisimet jonkin verran, mutta ovat kivoja koristeita pimeässä. Tänään ei varmaankaan latausta paljon tapahdu, sillä vettä tulee kuin hanat olisivat taivaassa auenneet. Tosi harmaa päivä, syksy on selvästikin tullut. Mutta nyt voikin alkaa nauttia kynttiläilloista sisällä. Tunnelmallista viikonloppua!

perjantai 11. syyskuuta 2015

Vielä tuli kauniita päiviä

Onpa ollut ihanaa kun aurinko on taas hellinyt. Ihan kesävaatteilla on tarennut ulkonakin puuhastella. Kaikenlaisia pörriäisiä ja perhosia on lennellyt ja vieraillut kukkasissa. Tänään näin tämän kesän ensimmäisen neitoperhosen. Onneksi oli kamera lähistöllä ja pääsin ikuistamaan tämän kaunokaisen. Nokkosperhosia lenteli myös, samoin jokin vaalea perhonen (sitruunaperhonen kenties?).

Koreat on värit tällä perhosella.
 Neitoperhonen käväisi pelakuun kukassa...


 ...mutta hän tuntui tykkäävän samettikukista.






Sinisievikeistä taas kuvaa, olen aivan ihastunut näihin "sinislmiin" joita avautuu uusia päivittäin. Roikkuu myös kivasti parvekelaatikosta.

Oliskohan kukkakärpänen tämä tässä?


Amppelikukat ovat vasta nyt parhaassa kukassaan. Elokuun lämpimät säät antoivat vauhtia kukintaan.

Karjalanneito, jonka kasvatin pistokkaista keväällä. Senkin takia kukinta myöhässä.


Alennusmyynnistä ostin kesällä reppanan siniviuhkan. Istutin isompaan amppeliin, kanankakkaa lannoitteeksi ja näyttää tykänneen toimenpiteistä.


Amppeliverenpisara on kukkinut vasta parisen viikkoa. Tämä on viimekesältä ja talvetettu. Talven jälkeen oli surkeasssa kunnossa ja elpyminen vei melkein koko kesän. Myös kirvat vaivasivat alkukesästä.
 
Alushameiset verenpisaran kukat ovat kauniita, myös nuppu on söpö pallo.


Pistokkaasta kasvatettu verenpisara aloittelee kukintaa.


Tänä keväänä en itse kylvänyt keijunmekkoja ollenkaan ja talvetettu ei herännyt henkiin. Onneksi sain kuitenkin mekon taimia ja nyt olis kukkia tulossa vielä runsaasti.


Keväällä kylvetyt tuoksuherneet itivät huonosti ja kituivat alkukesän kylmyydessä. Nyt nekin ovat päässeet kukkaan asti. Ohikulkiessa vieno tuoksu kantautuu nenään :)

Vielä näyttäs lämmin sää jatkuvan. Nauttikaamme näistä kesäisistä syyspäivistä!

perjantai 4. syyskuuta 2015

Vesimelonin kohtalo

Vesimeloni kasvoi hyvää vauhtia ja hedelmä oli jo kehittymässä. Vieruskaveri ei alkanut tuottaa hedelmää ollenkaan. Siis tämä oli ainokainen.

Vesimeloni 'Sugar baby'

Sitten eräänä aamuna melonin lehdet roikkuivat velttoina ja ajattelin kasvin saaneen kylmää yöllä. Mutta toisen melonin lehdet olivat aivan normaalit ja aloin tutkia tapausta tarkemmin. Sitten huomasinkin varren vioittuneen.

Oikealla varsi, vasemmalla tukikeppi.

Toiveikkaana laitoin hedelmälle tueksi verkkopussin, että jospa vielä kuitenkin kasvaisi ja varren ei tartte kannatella painoa. Mutta kasvi kuihtui kuihtumistaan ja lopulta tulos oli tämä.

Kuollut mikä kuollut.

Otin noin nyrkinkokoisen hedelmän ja halkaisin sen.

Minimeloni

Ihan näyttää vesimelonilta ja maistuikin siltä. Ehkä yritän vielä ensi kesänä uudelleen.......  Viime kesänä melonit kuoli jo taimivaiheessa ja nyt kuitenkin pääsin jo näin pitkälle.

Jk. Kirvat tuntui tykästyneen vesimeloniin. Niitä sai olla useaan otteeseen suihkuttelemasssa mäntysuopaliuoksella. Niitä levisi sitten myös paprikoihin ja tomaatteihin. Niistä olenkin poistanut paljon kirvaisia lehtiä.